(Video) Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – 3. decembar

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 3. decembar promoviraju Ujedinjeni narodi od 1992. godine. Obilježava se širom svijeta s ciljem promovisanja razumijevanja  pitanja invalidnosti, pružanja podrške dostojanstvu, pravima i blagostanju osoba sa invaliditetom.

Takođe se nastoji povećati svijest o prednostima koje se mogu dobiti iz integracije osoba sa invaliditetom u svim aspektima političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda, u oktobru 1992. godine, usvojila je rezoluciju kojom je 3. decembar proglasila Međunarodnim danom osoba sa invaliditetom.

Nakon donošenja predmetne rezolucije, UN-ova je Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji 1993/29, od 5. marta 1993. godine pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje 3. decembra, s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba sa invaliditetom u društvu.

Međunarodni dan osoba sa invaliditeom od 2020. godine obilježava se na drugačiji način za razliku od prethodnih godina zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je preporuke za zaštitu osoba sa invaliditetom koje se promoviraju putem javne kampanje pod nazivom “Zaštitimo osobe sa invaliditetom tokom pandemije koronavirusa”, koju finansira Evropska unija. 

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*