Ekonomista Damir Miljević: Ne postoji nijedan objektivan razlog za poskupljenje struje

Član Upravnog odbora Centra za održivu energetsku tranziciju (ReSET) Damir Miljević je obrazložio zašto misli da ne postoji, kako je naveo, nijedan objektivan razlog da poskupi struja u Bosni i Hercegovini.

Prije nego što se osvrnuo na proizvodnju i cijenu električne energije, ukazao je na to kakvo je stanje u Evropskoj uniji po ovom pitanju. Istakao je razloge poskupljenja struje u EU, a prema njemu to su:

  • Povećanje potražnje za strujom;
  • Slab vjetar na sjeveru Evrope, a što je za posljedicu imalo malu proizvodnju u vjetroelektranama;
  • Rast cijena plina izazvan remontom plinovoda koji ide iz Norveške, rast potražnje za plinom (LNG) na dalekom istoku i političke igre EU i Rusije;
  • Rast cijena EU ETS certifikata (oporezivanja ugljendioksida) sa 30 eura po toni ugljendioksida na početku godine na više od 60 eura po toni ugljendioksida sada.

U osvrtu na cijene struje u Bosni i Hercegovini, napomenuo je da je Bosna i Hercegovina jedini, kako je naglasio, aktivni neto izvoznik električne energije na Balkanu – izvozi se jedna trećina struje. Shodno tome, ukazao je da rast cijena na vanjskim tržištima nema utjecaja na domaćem tržištu te dodaje:

  • Na domaćem tržištu nema povećanja tražnje za strujom;
  • Dvije vjetroelektrane proizvode samo tri posto od ukupne električne energije, pa njihov rad ili nerad nema nikakav utjecaj ni na ponudu, ni na potražnju;
  • Ne proizvodi se struja iz plina, pa rast cijena plina nema nikakav utjecaj na cijenu struje u Bosni i Hercegovini;
  • Ne postoji oporezivanje ugljendioksida pa rast ili pad vrijednosti EU ETS certifikata na nas nema nikakav utjecaj.

“Iz navedenog je jasno da ne postoji nijedan objektivan razlog za povećanje cijena struje, osim čuvenog ‘zašto cijene vani rastu’. Po toj iskrivljenoj logici Rusija je trebala vlastitim građanima i privredi povećati cijenu plina bar pet puta, jer toliko može zaraditi u izvozu, a Saudijska Arabija udvostručiti cijenu goriva na domaćem tržištu, jer je cijena na izvoznim tržištima dosta veća”, zaključio je ekonomista Damir Miljević.

Podsjećamo, direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Admir Andelija je prvobitno tvrdio da će struja poskupjeti za skoro 40 posto ako se pristane na zahtjeve rudara da se poveća cijena uglja za 20 posto i ako se budu morale izmiriti sve obaveze prema njima. Ovi zahtjevi bili su mu sporni.

Nakon što je postignut dogovor s rudarima, tj. nakon što su nadležni pristali i na navedene zahtjeve, Andelija je poručio da struja neće poskupjeti.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*