Održano 1.Pojedinačno šahovsko prvenstvo Univerziteta u Tuzli za 2021. godinu

U subotu je odigrano je 1.Pojedinačno prvenstvo Univerziteta u Tuzli za 2021. godinu. Organizator prvenstva je Fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture “Proljeće”, neprofitna nevladina organizacija koja se zalaže za obezbjeđenje uslova za što kvalitetnije i efikasnije obrazovanje učenika i studenata, kroz stipendiranje i organizaciju sportskih manifestacija. 

Uslov za nastup na turniru je da učesnik posjeduje indeks Univerziteta u Tuzli ili da je uposlenik istog. Turnir se odigrao u prostorijma fondacije. Na prvenstvu se okupilo 10 studenata i jedna profesorica. Nastupili su studenti sa Fakulteta elektrotehnike, Mašinskog fakulteta, Medicinskog fakulteta i Ekonomskog fakulteta. 

Igralo se sedam kola po švicarskom sistemu uz tempo igre 15 minuta po igraču za cijelu partiju. Organizator je obezbijedio novčane nagrade , medalje, pehare i diplome za najuspješnije. 

Nakon neizvjesnih partija sa puno obrta sa 6,0 poena završila su dva igrača Edin Musić i Ermin Sinanović. Nešto bolje dodatne kriterije je imao Ermin Sinanović čime je osvojio zlatnu medalju i pehar pobjednika 1.Pojedinačnog prvenstva Univerziteta u Tuzli. Srebrna medalja je pripala Edinu Musiću dok je bronzanu medaju osvojio Dino Sakić sa 5,0 poena. Profesorica Ermina Mustafić, inače član ženske ekipe Tuzlanskog šahovskog kluba “Sloboda”,  nije bila u formi i turnir završila je na sedmom mjestu. Vrhunska borbenost svih učesnika i želja za pobjedom donijela  je to da je turnir završen bez remija, što je danas rijetkost na turnirima.  

Konačna tabela: 

1. Ermin Sinanović (6,0 poena) 

2. Edin Musić (6,0 poena) 

3. Dino Sakić (5,0 poena) 

4. Muamer Fajić (4,0 poena) 

5. Faris Alibašić (4,0 poena) 

6. Kasim Halilčević (4,0 poena) 

7. Ermina Mustafić (4,0 poena) 

8. Amel Salihović (3,0 poena) 

9. Nedim Mujčinović (3,0 poena) 

10. Hamed Muratović (2,0 poena) 

11. Omer Okić (1,0 poena) 

Sve podatke o turniru mogu se vidjeti na linku Chess-Results Server Chess-results.com – SAHOVSKO PRVENSTVO UNIVERZITETA U TUZLI 2021

Direktor turnira gospodin Senad Lepić je obezbijedio sve potrebne uslove za ugodan boravak u fonaciji svih učesnika. Sudijski posao je uspješno uradio državni sudija Adnan Karahmetović, dok je za kompijutersko parovanje i objavu rezultata na internetu bio zadužen Sabahudin Buljubašić.  

Uprava Tuzlanskog šahovskog kluba “Sloboda“ se zahvaljuje  Fondaciji “Proljeće“ na realizaciji ovog projekta.  

(TŠK Sloboda/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*