Tužilaštvo TK: Nastavljen uviđaj na PK Dubrave

Četiri osobe su smrtno stradale u subotu 21. februara oko 22,30 sati u nesreći koja se dogodila na površinskom kopu Dubrave, koji pripada Rudniku Kreka Tuzla. Smrtno su stradali Alem Dedić (22), Reuf Alibašić (28), Adel Šehić (27 ) i Edin Herić (19) prilikom iskopavanja uglja na ovom kopu, kada se na njih obrušila veća količina zemlje sa otkrivke uglja i zatrpala ih. Mersad Dedić je prilikom ove nesreće povrijeđen, pružena mu je medicinska pomoć u UKC-u Tuzla te je otišao na kućno liječenje.

Dežurni tužilac i timovi MUP-a TK i PU Živinice su na teren izašli odmah nakon nesreće. Iz sigurnosnih razloga i neuslovnosti na terenu sa uviđajem se počelo u nedjelju u jutarnjim satima. Na uviđaju je također bio i glavni federalni rudarski inspektor.

Tokom cijelog dana su na terenu jučer bili i pripadnici Čete za spasavanje Rudnika Kreka i Jedinice za podršku MUP-a TK.

Jučer u poslijepodnevnim satima su izvučena tijela nastradalih mladića i prebačena u UKC Tuzla radi identifikacije i obdukcije koju je naredio dežurni tužilac. Obdukcija je završena i nalaz i mišljenje vještaka sudske medicine će biti proslijeđen ovom Tužilaštvu.

Danas je uviđaj nastavljen na ovom površinskom kopu u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do nesreće.

Tužilaštvu će biti proslijeđen izvještaj federalnog rudarskog inspektora i izvještaj MUP-a TK.

Nakon dostavljanja ovih izvještaja će biti procjenjeno da li je potrebno uraditi dodatna vještačenja i stručne ekspertize kako bi se utvrdili svi uzroci nesreće i stanje na ovom površinskom kopu prije nesreće.

Tužilaštvo trenutno nije u mogućnosti iznositi bilo kakve procjene ili donositi zaključke o eventualnoj krivičnoj odgovornosti dok se ne urade sve potrebne stručne analize i vještačenja o ovoj nesreći, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*