„Islam i borba protiv terorizma“, naziv konferencije održane u Mekki

Islamofobija nas je probudila i ujedinila u odbrani uzvišenih vrijednosti islama, ali nas islamofanija zbunjuje i razjedinjuje i zato je mnogo opasnija i prijeti da uništi ono najbitnije u našoj kulturi i tradiciji, a to su suživot i tolerancija – izjavio je Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa obraćajući se danas svjetskoj ulemi na globalnoj konferenciji u Mekki o temi „Islam i borba protiv terorizma“.

Na konferenciji, koju je, pod pokroviteljstvom kralja Saudijske Arabije Selmana bin Abdulaziza Al Sauda, organizirala Muslimanska svjetska liga – Rabita, Cerić je podnio referat o temi „Šovinističko sektaštvo i politički ekstremizam“.

Također, pojašnjava dalje Cerić, politički ekstremizam otuđuje ljude od njihovog prava na aktivno sudjelovanje u kreiranju njihove vlastite sudbine.

Cerić primjećuje da smo suočeni s ozbiljnim izazovom svojevrsne ideologije, koja je nastala kao mješavina istine i laži i kao izraz želje za moći, a niti su različita tumačenja vjere ovovremena pojava iz čega su nastale različite vjerske sekte, niti su različita politička mišljenja iz kojih nastaju različiti politički sistemi od jučer.

Osim Cerića, na današnjem dijelu zasjedanja referate su podnijeli i Isamuddin Al-Bašir, predsjednik Fikhske akademije u Sudanu, Abdusselam Al-Ubadi, potpredsjednik Islamske svjetske fikhske akademije i Nuruddin Al-Khadimi, bivši ministar za vjerska pitanja Tunisa, saopćio je Ured za odnose s javnošću Mustafe Cerića.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*