Mogherini: U martu ću zatražiti aktivaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

Visoka predstavnica EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini izjavila je danas u Sarajevu da je usvajanjem Izjave o evropskoj opredjeljnosti, BiH napravila korak naprijed ka EU i da sada slijedi implementacija reformi koja neće biti laka.

-Ono što građeni ove zemlje traže je evropska budućnost BiH i mislim da je itekako jasno da se ova očekivanja građana i ispune. Očekujemo da aktivnosti krenu bez odlaganja na svim nivoima u BiH na izradi plana i programa socio-ekonomskih reformi u kontekstu Sporazuma za rast i zaspošljavanje, uspostavljanja mjera za funkcionalnu tržišnu ekonomiju, provođenje mjera za jačanje pravne države i procesa pomirenja, kao i jačanje administrativnih kapaciteta i unapređenje efikasnosti institucija na svim novoima – istakla je Mogherini na konferenciji za novinare u prostorijama Delegacije EU u BiH.

Na upit novinara kada se može očekivati aktivacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Mogherini je kazala da je to moguće već u martu kada će ona podnijeti izvještaj o napretku BiH te tražiti aktivaciju sporazuma.

– Idem u Brisel i tamo ću kazati kako BiH može nastaviti svoj evropski put, da možemo krenuti naprijed. Nije ovo kraj puta koji moramo preći, ali je ključan korak – dodala je Mogherini, prenosi Fena.

Na pitanje koje su to mjere koje BiH mora poduzeti kako bi se približila EU, Mogherini je kazala da BiH ne treba poduzimati bilo kakve korake zbog Brisela, već zbog samih građana u BiH.

– Odnos EU – BiH nije odnos učitelja i učenika, već su reforme koje BiH treba poduzeti potreba njenih građana i neće EU govoriti BiH šta treba ona uraditi, već će njeni lideri svojom voljom i u okviru institucija odrediti koje su to reforme potrebne kako ne bi imali 60 posto mladih bez zaposlenja – kazala je Mogherini.

Upitana koliko će bolne reforme biti za BiH na evropskom putu, Mogherini je rekla da ne postoji lista zahtjeva koja je sačinjena u Briselu, a treba da se ostvari u BiH.

– Ključni element odnosa između BiH i Brisela nije odnos učitelja i đaka, niti mi dajemo ikakve domaće zadatke. Naime, reforme koje će se provoditi bit će rezultat političke odluke usaglašavanja institucija u skladu s potrebama građana BiH. Vrsta reformi, dinamika provođenja i njihova suština će zavisiti isključivo o ineteresima građana ove zemlje – poručila je Mogherini.

Naglasila je da se reforme ne provode u BiH zato što to traži Brisel, već zato što to traže građani od svojih političkih lidera.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.