U BiH još uvijek 1.417 minskih polja, da bi ih uklonili treba nam 560 miliona KM

Na području Bosne i Hercegovine još uvijek se nalazi 1.417 miniranih lokacija, koji ukupno ugrožavaju živote za više od pola miliona građana ili oko 15% od ukupnog broja stanovnika BiH.

Ovo su opšti podaci koje su za bh. novinsku agenciju Patria ustupili iz Centra za uklanjanje mina BiH (BH MAC).
No, stručnjaci upozoravaju da bi broj minskih lokacija u BiH moga biti i veći, jer je praktično nemoguće ući u trag svakoj mini ili nekom drugom neeksplodoranom ubojitom sredstvu zaostalo nakon posljednjih sukoba u BiH od ’92. do ’95. godine.

Najzagađenija područja minama u BiH su područja Maglaja, Kladuše, Posavine, Tuzlanske regije, zatim Dobojska regija, područje Broda, Šamca, Lopara i Posavine.

Nakon okončanja sukoba u BiH stručnjaci su definisali čak 9.185 minski sumnjivih mikrolokacija na kojima je, procjenjuje se, zaostalo oko 120.000 mina/NUS-a. Te mine do danas su odnijeli 603 života, a 1.129 lica je teže ili lakše stradalo. Od ukupnog broja stradalih čak 116 bili su demineri koji su pokušavali ukloniti mine i zaštiti građane. Od ovog broja njih gotovo 50 izgubili su živote nakon ranjavanja.

Iz BH MAC-a objašnjavaju kako je u BiH prije šest godina usvojena strategija protivminskog djelovanja – Zemlja bez mina do 2019., u kojoj je planirano godišnje izdvajanje oko 80 miliona KM za potrebe deminiranja i deminiranje oko 35 kvadratnih kilometara. No, tek pola od te Strategije ispoštuje se na nivou godine, odnosno za potrebe deminiranja izdvoji se tek pola planiranih sredstava.

– Tokom šest godina implementacije Strategije, godišnje je izdvajano oko 50-55% od planiranog iznosa. Što znači da je godišnje deminirano oko 12-15km2, od planiranih 35km2 – objašnjavaju za agenciju Patria iz BH MAC-a.

Od ukupnih izdvajanih sredstava za deminiranje u BiH stranci su donirali više od 60% sredstava, dok je ostatak domaći novac (lokalne zajednice i privredni subjekti). Iz BH MAC-a tvrde da oni imaju i dovoljno ljudi i opreme za rad na terenu, no dinamika deminiranja zavisit će isključivo od priliva novačanih sredsatva. Da bi BiH bila očišćena od mina, potrebno je još oko 560 miliona KM.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*