“Džihadistička mlada” vrbuje za ID

Policijski istražitelji u Velikoj Britaniji sumnjaju da je Aksa Mahmud vrbovala tri britanske tinejdžerke koje su se nedavno pridružile Islamskoj državi.

Ispostavilo se da je jedna od tri nestale djevojčice putem interneta bila u kontaktu sa Aksom, prije odlaska iz velike Britanije.

Aksa Mahmud (20), poznata i kao “džihadistička mlada”, poziva djevojke da “sakupe snagu i napuste svoje porodice kako bi se pridružile velikoj džihadističkoj porodici”.

Ona je u novembru 2013. godine napustila Škotsku i javila roditeljima da je iz Turske ušla u Siriju kako bi se pridružila ekstremističkoj grupi ID..

Od tada je Aksa prisutna na društvenim mrežama putem kojih širi ideologiju Islamske države i poziva mlade ljude da se pridruže borbi protiv Zapada, navodi CNN.

Ona na društvene mreže postavlja fotografije na kojima je prikazana kako drži automatsko oružje i video sadržaje na kojima se vide egzekucije koje su izvršili militanti ID.

Članovi njene porodice ne podržavaju njeno ponašanje.

“Ti si sramota za svoju porodicu i narod Škotske. Tvoji postupci  ne predstavljaju islam. Preklinjemo te, ako nas još uvijek voliš, prekini to što radiš”, poručili su roditelji.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*