Evropska komisija: Nema prekida u isporuci ruskog plina Evropi

Isporuka ruskog plina koji je kupila Evropska unija i koji se doprema preko Ukrajine  “neće biti ugrožena” zbog sporenja između plinskih kompanija dviju zemalja – potvrdila je u utorak Evropska komisija.

– Tranzit nije ugrožen zbog situacije na istoku Ukrajine – potvrdila je novinarima glasnogovornica za energiju Anna-Kaisa Itkonen.

Ruska i ukrajinska kompanija Gazprom i Naftogaz spore se zbog cijene plina koju je nametnula Moskva i zbog rješavanja ukrajinskog plinskog duga.

Gazprom je počeo direktno snabdijevati zone koje kontroliraju ukrajinski separatisti i smatra da su ove isporuke dio ugovora zaključenog  s Naftogazom. Kijev protestira, osuđuje smanjenje isporuka i odbija da plati.

Direktor Gazproma Aleksej Miller izjavio je u utorak da će isporuke plina Ukrajini zbog njenog neplaćanja prestati u naredna dva dana.

– Isporuke Evropskoj uniji nisu ugrožene – izjavila je glasnogovornica Komisije.

Gazprom i Naftogaz su postigli u oktobru privremeni sporazum koji je predvidio da Kijev unaprijed plati svu količinu koja mu je potrebna.

Ovaj sporazum, poznat kao zimski paket, osigurava isporuku Evroskoj uniji preko Ukrajine. Komisija očekuje da zimski paket bude u potpunosti proveden, kazala je glasnogovornica.

Sporazum ističe krajem marta kada treba da se organiziraju novi pregovori između dvije kompanije.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*