Gramofonske ploče su ponovo popularne: U SAD-u zabilježena rekordna prodaja

Krajem decembra je u Sjedinjenim Američkim Državama prodato više od dva miliona gramofonskih ploča. Ovo je najveći zabilježeni rekord prodaje vinila od 1991. godine, prenosi Billboard.

Tokom protekle godine interesovanje za gramofonskim pločama naročito je poraslo. U Sjedinjenim Američkim Državama najviše su se prodavali vinili Adele, Taylor Swift i BIllie Eilish, prenosi Pitchfork.

Ploča “Happier Than Ever” Billie Eilish prodata je u 73.000 primjeraka u augustu u prvoj sedmici objave. Taylor Swift je ploču “Red” objavila u novembru i u prvoj sedmici je prodata u 114.000 primjeraka, što je novi rekord za moderno doba. Kasnije tog mjeseca Adele je izdala ploču “30”, koja se u prvoj sedmici prodala u 108.000 primjeraka.

Album “30” se nastavio odlično prodavati i postao je najprodavaniji vinil 2021. godine (234.000 primjeraka), izvještava Billboard. Zanimljiva je činjenica da vinile uglavnom kupuju mladi ljudi.

“Stariji su uglavnom iznenađeni interesovanjem mladih za ovu vrstu slušanja muzike. Međutim, sasvim je logično da žele isprobati nešto novo, jer su se do sada fokusirali na streaming servise”, kazao je Mark Hogan, novinar Pitchforka.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*