Vlasti kineskog grada naredile testiranje svih 14 miliona stanovnika

Vlasti Tianjina, grada na sjeveru Kine, naredile su drugu rundu testiranja na koronavirus svih 14 miliona stanovnika nakon otkrića 97 slučajeva omikron soja prije tri dana.

Stanovnicima je zabranjeno da izlaze dok se ne dobiju rezultati svih testova na nukleinske kiseline, javila je kineska novinska agencija Xinhua.

Do sada je urađeno oko 12 miliona testova, pri čemu je vraćeno 7,8 miliona uzoraka. Infekcije su prvi put prijavljene u subotu u gradu koji je udaljen samo sat vremena od Pekinga – koji će od 4. februara biti domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Gradska kancelarija za prevenciju i kontrolu koronavirusa govorila je da svi koji su bili pozitivni u početnoj rundi testiranja imaju omikron soj. Kina je do sada prijavila samo nekoliko slučajeva tog soja koronavirusa.

Izvor izbijanja zaraze još nije otkriven i osobe koje eventualno šire omikron soj koronavirusa to čine i nesvjesno, jer izostaju njegovi simptomi.

Milioni ljudi su pod izolacijom u drugim gradovima u skladu sa striktnom “politikom nultog slučaja” koja je omogućila Kini da u velikoj mjeri obuzda velike epidemije, uprkos ekonomskim posljedicama.

Kina je ukupno prijavila 166 novih slučajeva infekcije koronavirusom u posljednja 24 sata, od kojih je 33 u Tianjinu i 118 u provinciji Henan, ali samo osam u gradu Xi’an, gdje su vlasti uvele strogo zaključavanje 23. decembra prošle godine.


(Vijesti.ba / Beta)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.