Hadžimešić: Uspjesi Džumhura i Bašića nisu slučajni

Bosanskohercegovački teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić nakon sjajnih nastupa na ATP Challenger turnirima zabilježili su najbolje rankinge na ATP listi u svojim karijerama.

Pobjedom na turniru u Santo Domingu i plasmanom u finale na turniru u meksičkom Morelosu Džuhhur je napredovao za 46 pozicija i trenutno je rangiran na 87. mjestu ATP liste, što je najveći uspjeh u istoriji bh. tenisa.

Plasmanom u finale turnira u poljskom Wroclawu Mirza Bašić je napredovao za 70. mjesta, a trenutno je rangiran na za njega rekordnoj 200-oj poziciji.

Direktor Teniskog saveza BiH  i dugogodišnji  teniski radnik Senad Hadžimešić istakao je da  posljednji uspjesi bh. tenisera “definitvno nisu došli slučajno, imajući u vidu da su i Damir i Mirza bili među top 10 juniora svijeta”.

– Bilo je samo pitanje kada će se Džumhur probiti u top 100 igrača svijeta. Vrijednim radom i kvalitetom dokazao je da je to stvarno moguće, iako iz ovih uslova  u kojim se nalazi naš sport to nije nimalo jednostavno. Moramo priznati da mi nemamo infrastrukturu, pogotovu u tenisu, koji se ovdje još smatra sportom bogatih, što u principu to nije. Tačno je da  su u tenisu velika ulaganja, ali vrlo su bitni upornost i kvalitetan rad – kazao je Hadžimešić.

Dodao je da je ovo i dokaz da se u  BiH dobro i kvalitetno radi u pojedinačnim sportovima.

–  Smatram da će ovi posljednji uspjesi naših tenisera biti “motor” i da i druga djeca koja treniraju tenis i uopšte sport da mogu tražiti svoju šansu i iz ovakvih uslova, koji nisu na zavidnom nivou, da mogu postići vrhunske rezultate, rekao je  Hadžimešić.

Najbolje bh. tenisere Džumhura i Bašića, zajedno s Tomislavom Brkićem i Nermanom Fatićem, već naredne sedmice očekuje put u Harare u kojem će bh. reprezentacija protiv domaće selekcije Zimbabvea, od 6. do 8. marta, igrati  meč 1. kola Druge  grupe Euro-Afričke zone Davis Cupa.

(RTv7/ Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*