(Video) “Šaka zemlje”: 2021. godina bila je teška za poljoprivredne proizvođače. Osim pandemije, zadesila ih je i suša te osjetno veće cijene repromaterijala

I u ovom izdanju emisije “Šaka zemlje” donosimo savjete poljoprivrednicima, amaterima i profesionalcima, kako unaprijediti proizvodnju i koju vrstu podrške mogu ostvariti.

2021. godina je bila teška i za naše poljoprivredne proizvođače. Osim pandemije, zadesila ih je i suša te osjetno veće cijene repromaterijala. U Službi za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Grada Tuzle kazali su da su ipak zadovoljni urađenim u godini iza nas. Prema riječima Nevresa Kamberovića, stručnog savjetnika za poljoprivredu i ruralni razvoj, poljoprivredici su tokom godine mogli ostvariti novčane podrške po tri osnova: iz budžeta grada Tuzle poticaje za poljoprivrednike, zatim od kantona po istom osnovu, te također podršku od kantonalnih vlasti za ublažavanje posljedica suše.  Što se tiče  Tuzle, gradska uprava će i naredne godine izdvajati ista sredstva kao i proteklih godina, a planirana je i saradnja sa  organizacijama koje bi mogle pomoći ovdašnjim poljoprivrednicima u nabavci neophodnih sredstava i opreme.

 Udruženje građana Tisa u Tuzli organizovalo je sajam “Tradicionalni proizvodi” na kojem su izložili sve ono što oni rade, čime se bave. Konkretno, šta su to Tuzlaci mogli kupiti,  pogledajte u ovom izdanju emisije Šaka zemlje.

I ove nedjelje, osim razgovora, pripremili smo vam i druge, zanimljive teme iz oblasti poljoprivrede. Opširnije pogledajte u emisiji.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*