Danas sastanak stranačkih lidera: Hoće li Federacija konačno dobiti novu Vladu?

Stranački lideri SDA, DF-a i HDZ-a zajedno sa stranačkim delegacijama održat će danas sastanak na kojem će se pokušati dogovoriti o raspodjeli resora u budućoj Vladi Federacije.

U SDA kažu da očekuju da na ovom ili na eventualno još jednom sastanku dođe do konačnog dogovora. Amir Zukić, generalni sekretar SDA, kazao je danas da ta stranka “očekuje da dobije ministarstva koja će im biti instrument provedbe programskih aktivnosti”.

Iz Demokratske fronte očekuju da će dobiti ministarstva koja su zacrtali te da im se udovolji na federalnom nivou budući da su, kako navode, popustili u svojim zahtjevima prilikom dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH.

– U međuvremenu nije bilo kontakata između lidera i stranaka u vezi sa formiranjem vlasti na nivou Federacije, mi ostajemo pri svojim stavovima, osnovnim stavovima DF-a. Istina je da ima situacija gdje je više stranaka izrazilo želju za nekim od ministarstava, ali to ćemo još vidjeti na sastanku – rekao je Sifet Podžić, generalni sekretar DF-a za Faktor.ba.

On podsjeća da DF traži resor finansija, energetike, turizma, zdravstva i prometa. Iz HDZ-a su, kako je od ranije poznato, tražili da im pripadne šest ministarstava, što su naročito u DF-u osporavali.

– Mislim da smo se sa HDZ-om preklopili u traženju resora finansija, a sa SDA na energetici. Morat ćemo danas razgovarati o tome. HDZ je tražio tih šest ministarstava, ali to su neobjektivne želje. Moramo malo vidjeti koliko je ko glasova dobio na izborima i glas glasača jedne stranke ne može vrijediti više nego glas glasača druge stranke. Ako smo bili toliko korektni da smo u Vijeću ministara dobili samo jedno ministarstvo i u ključnom momentu popustili na jednom zamjeničkom mjestu sa 150.000 glasova i ako je HDZ sa 118.000 glasova na državnom nivou dobio to što je dobio, onda bi valjda ovog puta trebali biti korektni – smatra Podžić.

Sastanak stranačkih delegacija i lidera planiran je za danas u poslijepodnevnim satima.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*