(Video) Od početka godine raste broj pozitivnih, klinička slika blaža u odnosu na prethodni period

Od početka ove godine pogoršava se epidemiološka situacija. Od ukupnog broja testiranih građana skoro polovina je pozitivna na korona virus. Ono što je karakteristično za ovaj val pandemije je to, da je uprkos velikom udjelu pozitivnih među testiranim osobama, klinička slika oboljelih ipak blaža, a manji je i broj hospitalizovanih. Na području Grada Tuzle trenutno je aktivno pozitivno oko 700 osoba, a u kućnoj izolaciji je oko 400.

Iz HES -a podsjećaju da svaka osoba koja osjeti simptome poput povišene temperature, curenja iz nosa, peckanja u grlu, promuklosti, slabosti i malaksalosti, ili nekih nespecifičnih bolova u tijelu treba da ostane kod kuće i da se javi svom porodičnom ljekaru koji će pacijenta, prema potrebi, uputiti na testiranje. I kućni testovi mogu biti dobar orijentir, a ukoliko su pozitivni mogu u nastavku pomoći za određivanje dužine izolacije.  

Nažalost, od početka pandemije od posljedica korona virusa na području Grada Tuzle porastao je broj smrtnih slučajeva. Kako smo saznali u Higijensko – epidemiološkoj službi Doma zdravlja Tuzla u 2020. godini zabilježeno je 130 smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa korona virusom, a tokom 2021. preminulo je oko 380 osoba od posljedica Covida. Najbolja zaštita od korona virusa je i dalje poštivanje dobro poznatih epidemioloških preporuka. O trenutnoj epidemiološkoj situaciji, kliničkoj slici oboljelih, testiranju i izolaciji, razgovarali smo sa šeficom Odjeljenja za epidemiologiju, Jasnom Šadić:

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*