Cunami koji je nastao nakon erupcije vulkana pogodio i Japan

Cunami izazvan vulkanskom erupcijom pogodio je danas obalu Japana, samo nekoliko minuta nakon što je izdato upozorenje, piše “Japan Times”. Za sada je potvrđeno da je cunami pogodio otoke Amami i Tokara sa talasima visine 1,2 metara, a prognozirano je da će talasi dostizati visinu od čak tri metara. Manje upozorenje na nepogode na snazi je za čitavu obalu Tihog okeana, prenosi Tanjug.

Japanska meteorološka agencija izdala je ranije danas upozorenje na cunami za obalu zemlje koja izlazi na Tihi okean i pozvala stanovnike da se evakuišu sa primorskih područja nakon velike podvodne erupcije vulkana u otočkoj državi Tonga.

U upozorenju su naveli da bi cunami od tri metra mogao pogoditi neke otoke na jugozapadu Japana, uključujući Amami, dok će druge priobalne oblasti u Tihom okeanu najvjerovatnije pogoditi cunami visine jednog metra, prenosi japanska agencija Kjodo.

Podsjetimo, cunami je pogodio najveći otok Tonge, Tongatapu, i navodno je izazvao talase koji su preplavili prijestonicu nakon što je podvodni vulkan u južnom Pacifiku eksplodirao u snažnoj erupciji u subotu, poslavši oblak pepela i gasne pare u zrak.

Upozorenje na cunami izdato je za otoke Tonga. Upozorenja o cunamiju također su izdata za sjeverni otok Novog Zelanda i zapadnu obalu Sjedinjenih Država od Kalifornije do Aljaske, kao i za kanadsku Britansku Kolumbiju.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*