Samantha Power u posjeti Bosni i Hercegovini

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power, danas stiže u trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.
        
Kako je ranije saopšteno iz USAID-a, njen dolazak ima cilj potvrditi opredijeljenost Sjedinjenih Država za partnerstvo sa građanima Bosne i Hercegovine u njihovoj potrazi za izgradnjom demokratske i prosperitetne budućnosti u stabilnoj, funkcionalnoj Bosni i Hercegovini od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svih ostalih stanovnika.
        
“Tokom posjete, administratorica će sarađivati ​​sa USAID-ovim lokalnim nevladinim partnerima, u oba bh. entiteta i iz svih većih etničkih grupa. Ona će se sastati sa vladinim zvaničnicima, aktivistima civilnog društva i omladine, istraživačkim novinarima, zaštitnicima životne sredine, liderima malih preduzeća i preživjelima iz rata u Bosni i Hercegovini. Svi njeni angažmani će naglasiti snažnu predanost Sjedinjenih Država promicanju pomirenja, suprotstavljanju korupciji, poticanju građanskog aktivizma, unapređenju demokratskih reformi i vladavine prava, te stvaranju novih ekonomskih prilika za građane Bosni i Hercegovini.
        
Ova posjeta dolazi u vrijeme pojačanih tenzija i retorike. Administratorica će tokom svoje posjete naglašavati potrebu da svi u Bosni i Hercegovini rade na jedinstvu i jačaju svoje zajedničke napore za izgradnju sigurne i stabilne budućnosti za sve građane BiH”, saopšteno je iz USAID-a. 

Uoči dolaska u Bosnu i Hercegovinu, Power je razgovarala sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o, kako je saopšteno, trenutnoj političkoj krizi u zemlji, važnosti poduzimanja napora u cilju deeskalacije i pomirenja, kao i potrebi osnaživanja onih koji se bore protiv korupcije i rade na stvaranju ekonomskih prilika za mlade ljude.  

Power je potvrdila podršku Sjedinjenih Američkih Država visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti u primjeni svih neophodnih ovlasti, uključujući Bonske ovlasti, do potpune provedbe Agende 5+2 i sve dok Bosna i Hercegovina ne ispuni kriterije za funkcionisanje bez međunarodne supervizije, navedeno je nakon susreta. 

Prije nego što je stupila na čelo USAID-a početkom prošle godine, Samantha Power je od 2013. do 2017. godine obnašala dužnost ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim narodima.

Karijeru je počela kao novinar, ratni reporter freelancer sa područja bivše Jugoslavije, kada je izvještavala iz Bosne i Hercegovine. Za knjigu “Problem iz pakla: Amerika i doba genocida” (A Problem from Hell: America and the Age of Genocide) 2003. godine dobila je Pulicerovu nagradu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*