BiH na vrhuncu vala, dominantan omikron soj virusa

U Bosni i Hercegovini je u posljednja dva tjedna registrirano gotovo 30 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, prenosi BHRT. Omikron je pokazao blaže simptome, no stručnjaci i dalje upozoravaju na oprez.

Korona brojke ove sedmice i dalje su visoke. Od ponedjeljka je registrovano oko 12.000 novozaraženih koronavirusom. Danima se kod više od polovine testiranih registruje prisustvo zaraze.

GORAN ČERKEZ, pomoćnik ministra zdravstva FBiH

“Imamo dominaciju omikrona koja je između 75 do 80 posto. Očekivati je da će do kraja ove sedmice apsolutno izdominirati omikron i da ćemo biti na vrhuncu ovog vala”.

U Instiutu za javno zdravstvo RS kažu da je teško prognozirati u kojem pravcu će se kretati ovaj talas, pa tako i kada će dostići svoj vrhunac. Upozoravaju da nema mjesta opuštanju.

JELA AĆIMOVIĆ, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS

“Omikron i dalje može da izazove teške kliničke slike , da izazove potrebu za liječenjem u bolnicama, čak i do smrtnog ishoda. Najviše kod osoba sa hroničnim oboljenjima, kod starijih koji imaju slabiji imuni sistem. Naročito to vidimo kod nevakcinisanih”.

Broj zaraženih je i veći od registrovanog, smatraju ljekari, jer mnogi, zbog blažih simptoma i gužvi na punktovima, a nerijetko i situacije zbog nedostatka testova, ne budu evidentirani.

DRAGAN ĐOKANOVIĆ, pedijatar

“Siguran sam da 40 posto njih uopšte nije ušlo u zdravstveni sistem. Sami se liječe , nalaze način liječenja i jednostavno nigdje nisu evidentirani”.

Iako je najveći pritisak i dalje na primarnoj zdrastvenoj zaštiti, ove sedmice je počeo rasti broj hospitalizovanih. Omikron soj u većini slučajeva dovodi do blažih formi bolesti, no u odnosu na početak januara sada je u bolnicama više pacijenata sa upalama pluća.

NENAD STEVANDIĆ, zamjenik direkotra UKC-a RS

“Koliko god je bio povećan broj ljudi pozitivnih oni do prije 7 dana nisu značajnije opteretili zdravstveni sistem. Pošto je u zadnjih 7 dana počeo da raste broj pacijenata na bolničkom liječenju ali nije na respiratorima. I pomalo je počelo da raste na kiseoničkoj podršci u svim bolnicama u RS”.

Uprkos tome, odluka nadležnih je, pozivajući se na preporuke međunarodnih zdravstvenih organizacija, da se ide na smanjene perioda izolacije na sedam dana za nezaražene, odnosno ukidanje karantina za osobe koje su imale kontakt sa zaraženim, ali su potpuno vakcinisane. Kompromisno rješenje, objašnjavaju nadležni, kako bi se održali radni procesi.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

“Ako imate jednu kompaniju koja ima 30 zaposlenih u kojoj su svi primili i treću buster dozu ali vam se pojavi jedno lice koje je zaraženo ono će otići u izolaciju i kompanija će i dalje nastaviti da radi . Tako da na neki način potenciramo i to da održimo funkcionisanje svih onih sistema neophodnih za život”.

Smanjenje perioda izolacije razmatra se i u Federaciji BiH. U pojedinim kantonima odgođen je početak drugog polugodišta. U RS školska godina se nastavlja u ponedjeljak. Lokalnim štabovima je i dalje je ostavljena mogućnost da, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, u svojim sredinama obustave rad škola ili odjeljenja. Odluka o online pohađanju nastave već je donesena u Trebinju.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.