Komitet za sigurnost NS BiH: Željo prodao više ulaznica od kapaciteta, Sloboda i Zrinjski prodavali alkohol na stadionima

Komitet za sigurnost Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) danas je održao sastanke sa oficirima za bezbjednost i oficirima za vezu sa navijačima i direktorima klubova BH Telecom Premijer lige BiH uoči nastavka sezone predstojećeg vikenda.

Kako javlja Anadolu Agency, na današnjim seminarima predstavnicima klubova ukazano je na greške u organizaciji utakmica iz jesenjeg dijela šampionata. Najveće propuste u dosadašnjem toku šampionata napravili su čelnici Željezničara koji su prodali više ulaznica od stvarnog kapaciteta stadiona „Grbavica“ u vječitom bh. derbiju sa Sarajevom u kojem se desilo niz incidenata na tribinama.

Isto tako, Uprava Želje nije odradila dobar posao oko postavljanja zaštitara i policije na sjevernoj tribini. Kako bi ubuduće bili spriječeni navedeni propusti danas je odlučeno da u organizaciju utakmica visokog rizika klubovi moraju uključiti predstavnike Komiteta za bezbjednost N/FS BiH, koji trebaju prisustvovati i svim sastancima prije mečeva, što nije bio slučaj prije odigravanja najvećeg derbija u prvom dijelu sezone Premijer lige BiH.

Posebno upozorenje upućeno je i FK Sloboda, kao i HŠK Zrinjski, na čijim stadionima su prodavali alkohol za vrijeme prvenstvenih utakmica u prostorijama stadiona, što je striktno zabranjeno prema pravilima FIFA, UEFA, ali i N/FS BiH. Ipak, zaključeno je i da je sigurnosna situacija na bh. stadionima poboljšana.

– Generalno situacija je bolja nego ranije. Bolja je bila i nego smo predviđali pred sezonu s obzirom da su u oktobru održani Opšti izbori u BiH, gdje smo sumnjali da bi moglo biti vještačko politički izazvanih nemira kojih nije bilo. Namjerno kažem situacija je bolja od očekivane, ali neću reći i da je dobra – rekao je Adis Hajlovac, predsjednik Komiteta za bezbjedost stadiona N/FS BiH, koji je istakao da i dalje u Premijer ligi BiH najveći problem ostaje pirotehnika koju koriste mnoge navijačke grupe.

– Predstavnicima klubova i danas smo ukazali na problem pirotehnike i sugerisali im da se odlučnije moraju boriti s time. Moraju imati puno iskreniji pristup tom problemu. Ono što je sigurno je da N/FS BiH neće tolerisati upotrebu pirotehničkih sredstava u nastavku sezone – dodao je Haljovac.

Istakao je i da je uspostavljena i bolja saradnja službenih lica na utakmicama bh. društva najboljih, kao i da je sve manje propusta u evidenciji „nedozvoljenog ponašanja na stadionima“.

U organizaciji utakmica visokog rizika iz prvog dijela sezone na današnjim sastancima posebno je pohvaljena saradnja uprava NK Široki Brijeg i FK Sarajevo, zahvaljujući kojoj nije bilo ni manjih problema i sukoba među navijačima spomenutih klubova.

Dijelu današnjih sastanaka u cilju što bolje pripreme za nastavak sezone Premijer lige BiH prisustvovao je i Milorad Lale, predsjednik Komiteta za takmičenje N/FS BiH. Organizaciju posebno zahtjevnih mečeva, na primjeru utakmica fudbalske reprezentacije BiH na stadionu „Bilino polje“, na seminaru je prezentirao Semir Alić, viši inspektor i vještak tehničke struke MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.