Okončan sastanak talibana i zapadnih zvaničnika u Oslu, vladari Afganistana obećali promjene

Predstavnici vlade Afganistana, koju čine talibanski zvaničnici, okončali su sinoć trodnevne sastanke u Norveškoj, gdje su se između ostalog sastali s norveškim, ali i brojnim zapadnim zvaničnicima te predstavnicima civilnog društva.

Delegacija talibana u Norveškoj je boravila od petka, a u međuvremenu su se zvaničnici sastali s diplomatama iz SAD-a, Evropske unije, Norveške te predstavnicima afganistanskog civilnog društva.

Afganistansku delegaciju predvodio je ministar vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi, a na konferenciji za medije nakon sastanka izjavio je kako je zadovoljan rezultatima sastanka i činjenicom da su talibani prvi put nakon preuzimanja vlasti posjetili jednu od zapadnih zemalja.

“Da, zadovoljni smo rezultatima sastanka. Činjenica je da je Norveška dogovorila da dođemo ovdje i dijelimo pozornicu s predstavnicima međunarodne zajednice. To je veliki napredak”, rekao je Muttaqi.

S druge strane, ministrica vanjskih poslova Norveške Anniken Huitfeldt izjavila je kako su talibani tokom sastanka pokazali želju za promjenama.

“Prvi put otkako su prošle godine preuzeli vlast, vidimo da su talibani pristali na temeljitu političku raspravu s afganistanskim aktivistkinjama i liderima civilnog društva”, rekla je ministrica.

Prije nego što su talibani napustili Norvešku, talibanska delegacija izdala je zajedničko saopćenje s predstavnicima afganistanskog civilnog društva. U saopćenju se navodi kako je jedino rješenje za probleme u Afganistanu saradnja vlasti i građana.

“Svi Afganistanci moraju raditi zajedno na poboljšanju političkih, ekonomskih i sigurnosnih rezultata u zemlji”, navodi se.

Između ostalog, tokom sastanka u Oslu generalni sekretar Norveškog vijeća za izbjeglice iznio je tri zahtjeva prema talibanima.

Između ostalog, od talibana se traži da u Afganistanu uvedu potpunu ravnopravnost između zaposlenih žena i muškaraca, da osiguraju srednjoškolsku nastavu za djevojke te da osiguraju rad i djelovanje Norveškog vijeća za izbjeglice u Afganistanu.

“Dobili smo jasna i obavezujuća obećanja od talibana da će djevojčice od marta imati pristup obrazovanju na svim nivoima. Također, predstavnici talibana su obećali da će zaštititi manjine u Afganistanu”, rekao je predsjednik Norveškog vijeća za izbjeglice Jan Egeland.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*