Kineski 81- godišnji pisac osuđen na kaznu zatvora s odgodom

Kineski pisac 81-godišnji Tie Liu, već dugo kritičar režima, osuđen je u srijedu na zatvor s odgodom i na novčanu kaznu – izjavio je njegov advokat i osudio “nedostojno suđenje” u vrijeme kada Peking pojačava gušenje disidentskih glasova.

Sud u Chengdu, u pokrajini Sichuan, osudio je osamdesetogodišnjeg intelektualca, pravim imenom Huang Zerong, na dvije i po godine zatvora s odgodom na četiri godine zbog “nelegalnog poduhvata”, izjavio je za AFP njegov advokat Liu Xiaoyuan.

Tie Liu treba također da plati novčanu kaznu od 30.000 juana (4.300 eura).

Tie Liu je uhapšen u septembru u svojoj kući u Pekingu i pritvoren jer je “izazivao svađu i nered” – što je optužba koja se redovno koristi u posljednje vrijeme da bi se ušutkali intelektualci koji kritiziraju Komunističku partiju.

Pisac je već proveo 20 godina u kampovima za preodgoj kao “desničar”, jer se suprotstavljao Mao Ce-tungu, osnivaču režima, objavljujući memoare koj je cenzura zabranila. Rehabilitiran je 80-ih godina.

Ovo novo zatvaranje piščeva supruga objašnjava nedavno napisanim esejom u kojem je pisac kritizirao šefa režimske propagande Liua Yunshana.

Hapšenje 80-godišnjaka je izazvalo osudu međunarodnih udruženja, među kojim je i američki PEN.

Od dolaska na vlast predsjednika Xi Jinpinga provode se represije nad intelektualcima i disidentima. Zatvarani su i zastrašivani  deseci novinara, advokata, boraca za ljudska prava i blogera.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*