U Austriji od danas vakcinisanje protiv koronavirusa je zakonska obaveza

Austrijski zakon koji obavezuje odrasle osobe da se vakcinišu protiv koronavirusa danas stupa na snagu.

Gornji dom austrijskog parlamenta usvojio je jučer nacrt zakona, a zvanično je objavljen nakon što su ga potpisali predsjednik Alexander Van der Bellen i kancelar Karl Nehammer, što znači da danas stupa na snagu.

Oko 69 posto stanovništva Austrije potpuno je vakcinisano protiv korone, što je jedna od najnižih stopa u Zapadnoj Evropi.

Međutim, sve su veće sumnje da će ovaj mandat biti potpuno sproveden jer rekordan broj infekcija zbog veoma zarazne omikron varijante virusa korona povećava imunitet među stanovništvom.

“Zakon je neustavan i neproporcionalan”, rekao je Herbert Kickl, lider krajnje desničarske i antivakcinalne Partije slobode, jedine stranke u parlamentu koja se protivi Zakonu, navodi se u saopštenju nakon što ga je Van der Bellen potpisao.

Kickl je obećao da će se protiv ove mjere boriti na sudovima. U Beču se svake subote održavaju protesti protiv ograničenja uključujući i obaveznu vakcinaciju, kojima često prisustvuju desetine hiljada ljudi.

Mandat će se sprovoditi u fazama. Provjera neće biti do 15. marta, kada će policija u svojim redovnim patrolama početi da provjerava vakcinalni status osoba. Detaljnije provjere će početi kasnijeg, neodređenog datuma u ​​trećoj fazi kada registar vakcinacija bude pokrenut.

Prema usvojenom zakonu, svi punoljetni građani koji su prijavljeni u Austriji, morat će se vakcinisati protiv koronavirusa.

Zakon predviđa prelazni period tokom kojeg će se nevakcinisani opominjati, a od sredine marta kreće i novčano kažnjavanje od 600 do 3.600 eura.

Austrija je prva zemlja u EU koja je uvela opštu obaveznu vakcinaciju.

(Klix.ba)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*