Međunarodna organizacija rada potvrdila pravo na štrajk

Sindikati širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, svakodnevno se suočavaju s različitim zakonskim preprekama kada je riječ o organizovanju štrajkova.

Time se direktno krše odredbe Konvencije Međunarodne organizacije rada br. 87 o slobodi udruživanja, te se radnicima otežava da na legalan način zaštitu svojih prava ostvare organizovanjem štrajka.

– Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC), čija je punopravna članica Konfederacija sindikata BiH koju je, zajedno s kolegama iz RS, osnovao Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), dugo vremena je pokušavala na razne načine u sklopu MOR-a izvojevati promjenu statusa quo i dobiti potvrdu prava na štrajk od jedine organizacije na svijetu koja okuplja predstavnike vlasti, poslodavaca i radnika – navodi se u saopćenju SSSBiH.

Nakon dvije godine, tokom kojih su poslodavci u Međunarodnoj organizaciji rada doveli globalni sistem nadzora ovog UN tijela u stanje mirovanja, nastojanjem da ukinu decenije jurisprudencije MOR-a koja podržava pravo na štrajk, konačno je došlo do pomaka s mrtve tačke i napretka.

-Predstavnici sindikata i poslodavaca su na posebnom sastanku MOR-a, održanom ove sedmice, postigli stepen razumijevanja kojim se izlazi iz ove pat pozicije, na osnovu uvažavanja prava na pokretanje industrijske akcije, a za što je potrebno da vlade eksplicitno uvaže pravo na štrajk, a sve u vezi sa MOR Konvencijom 87. o slobodi udruživanja – navodi se u saopćenju.

Ovaj sporazum je uslijedio nakon izuzetno uspješne međunarodne mobilizacije sindikata, 18. februara, tokom koje je pokrenuto više od 100 akcija u više od 60 države kao podrška pravu na štrajk.

Generalni sekretar Međunarodne konfederacija sindikata, kolegica Sharan Burrow koja stoji na čelu organizacije koja predstavlja 172 miliona radnika i radnika u 162 države i teritorije je istakla sljedeće:

– Kreirajući krizu, grupe poslodavaca i neke vlade nisu dopuštale da se ovo pitanje iznese pred Međunarodni sud pravde, iako Ustav MOR-a propisuje da se to treba učiniti. Sada smo uspjeli doći do rješenja kojim se štiti osnovno pravo radnika da pokrenu štrajk, a MOR-u omogućava nastavak aktivnosti praćenja stepena u kom vlade poštuju preuzete međunarodne obaveze poštivanja radničkih standarda – saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*