NSRS usvojila zaključke o ukidanju akciza i PDV-a na osnovne životne namirnice

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke o ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice i ukidanju akciza na naftu i naftne derivate.

Radi se o zaključcima klubova poslanika vladajuće koalicije o ukidanju akciza na gorivo i smanjenju stope poreza na dodanu vrijednost na životne namirnice.

Istovremeno, odbijeni su zaključci koje je predložila opozicija. Razlika između zaključaka vladajuće koalicije i opozicije he u tome što je vladajuća koalicija predložila ukidanje akciza na mjesečnom nivou, dok su u opoziciji predložili da se akcize ukinu na period od šest mjeseci.

Usvojenim zaključcima, nulta stopa PDV-a bi trebalo se primjenjivati na osnovne životne namirnice poput hljeba, ulja, mlijeka i mlječnih proizvoda i dječje hrane.

S druge strane, stopa PDV-a povećala bi se sa 17 na 22 posto za luksuznu robu, parfeme, kožnu odjeću i obuću od luksuznih materijala, luksuzna vozila i kozmetiku.

Poslanici će ove zaključke uputiti poslanicima Parlamentarne skupštine BiH iz RS, kako bi mogli predložiti i glasati o njihovom usvajanju na nivou BiH.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*