U BiH povećana proizvodnja šumskih sortimenata

Ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u Bosni i Hercegovini u četvrtom kvartalu prošle godine veća je za 7,78 posto u odnosu na isti period 2013. godine.

Proizvodnja sortimenata četinarskih vrsta drveća povećana je za 14,25 posto, dok je proizvodnja sortimenata lišćarskih vrsta veća za 1,98 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja trupaca četinara povećana je za 14,62 posto, dok proizvodnja trupaca lišćara bilježi rast od 3,49 posto.

Rast proizvodnje u četvrtom kvartalu, u odnosu na isti kvartal 2013. godine bilježi se i kod jamskog drveta četinara od 4,05 posto, jamskog drveta lišćara od 16,76 posto, prostornog drveta četinara od 14,71 posto, te prostornog drveta lišćara od 10,64 posto.

Najveći rast zabilježen je u proizvodnji ostalog dugog drveta lišćara od 106,14 posto, što je rezultat povećane potražnje za ovim sortimentima na tržištu, dok proizvodnja ogrjevnog drveta lišćara bilježi mali pad, od 0,10 posto.

Kod proizvodnje ostalog grubo obrađenog drveta i ogrjevnog drveta četinara radi se o malim količinama sortimenata čije variranje u proizvedenim količinama nema utjecaja na promjene u ukupnoj proizvodnji šumskih sortimenata.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.