Dan Civilne zaštite: Tuzlanska Civilna zaštita prošle godine imala pune ruke posla

Prvog marta obilježava se Međunarodni dan Civilne zaštite. Obilježavanje ovog dana uvedeno je odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne odbrane 1990. godine, čime se obilježava stupanje na snagu Ustava Međunarodne organizacije civilne odbrane.

Stupanjem na snagu Zakona o zaštiti i spašavanju od prirodnih i drugih nesreća 2003. godine u našoj zemlji Civilna zaštita je postala samostalan organ uprave, na federalnom, kantonalnom i lokalnom nivou.

Važan dio tuzlanske Civilne zaštite je i operativno tijelo, Štab Civilne zaštite, koje se aktivira u slučaju potrebe, što se desilo i tokom prošle, 2014. godine.
Proglašenjem stanja elementarne nepogode Civilna zaštita je imala pune ruke posla.

Ekipe su danonoćno radile na sanaciji posljedica poplava, klizišta, zbrinjavali ugroženo stanovništvo, a nakon proglašenja prestanka stanja prirodne nesreće aktivnosti civilne zaštite nisu stale. I dalje se saniraju štete, otklanjaju posljedice prirodne nesreće.

Tokom cijelog ovog perioda tuzlanska Civilna zaštita je bila na visini zadatka i uspješno odgovorila na sve pozive građana.

Prošlogodišnja iskustva pokazuju da se Civilna zaštita mora kadrovski ojačati kako bi još spremnije odgovorili na eventualne katastrofe.

Civilna zaštita grada Tuzle će osim svojih redovnih aktivnosti, u narednom periodu, još više pažnje posvetiti edukaciji stanovništva, kako bi se što bolje snalazili u slučajevima nesreća, katastrofa ili drugih nepredviđenih situacija.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*