Zelenski se obratio francuskom parlamentu, zahvalio se Makronu na istinskom čelništvu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio se francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu na “istinskom čelništvu” tokom virtualnog obraćanja iz Kijeva franuskom parlamentu u srijedu.

Zelenski je iskoristio obraćanje francuskim poslanicima putem video linka da pridobije veću evropsku podršku naporima njegove ratom razdirane zemlje da se suprotstavi ruskoj invaziji.

On je pozvao Francusku da pomogne s naoružanjem, opremom i još aviona “da nam ova sloboda ne izmakne iz ruku”, sudeći po francuskom prevodu njegovog 20-minutnog govora.

Koristeći često emotivni jezik, ukrajinski čelnik poručio je francuskim poslanicima da “znaju ko je krivac – onaj koji zabija glavu u pjesak”.

Govor je uslijedio dan nakon što je Makron razgovarao i sa Zelenskim i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o uslovima eventualnog primirja.

Iako oni “nisu postigli nikakav sporazum”, sudeći po francuskom predsjedništvu, Makron “ostaje uvjeren u potrebu nastavka njegovih napora” i on “stoji uz Ukrajinu”, prenosi AP.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*