Vlada FBiH: Za modernizaciju vodnih i sanitarnih usluga zajam u iznosu 25 miliona eura

Federalna vlada danas je utvrdila Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Projekt modernizacije vodnih i sanitarnih usluga u iznosu do 25.000.000 eura od ukupno 51.500.000 eura sredstava odobrenih za Bosnu i Hercegovinu, i uputila ga Parlamentu FBiH na usvajanje.

Prijedlogom odluke predviđeno je da će sredstva zajma biti korištena kao podrška komunalnim poduzećima u jačanju institucionalnog, financijskog i pravnog okvira, te kapaciteta u sektoru voda i komunalne djelatnosti radi osiguranja održivosti investicija u infrastrukturu.

Cilj je povećanje efikasnosti rada javnih komunalnih poduzeća po općinama u FBiH kroz niz postepenih unaprjeđenja i postizanje ekonomske održivosti komunalnih poduzeća na lokalnoj razini.

Također, predviđeni rok otplate kredita je 32 godine, u koji je uključen i sedmogodišnji grace period.

Prijedlogom odluke je data saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH za sredstva zajma, a za njegovo potpisivanje ovlaštena je federalna ministrica finansija.

Federalna vlada podržala je i inicijativu da se kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) osiguraju sredstva za realizaciju projekta „Implementacija plana prilagođavanja regionalne deponije Uborak – Buđevci“ u iznosu do 5.000.000 eura.

Prihvativši informacija o kreditu EBRD-a kao osnovu za vođenje pregovora, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo financija i Grad Mostar da u tim za pregovore o kreditu imenuju svoje ovlaštene predstavnike.

Konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora sa EBRD-om i utvrđivanja konačnih uvjeta kreditnog zaduženja, po kojem će krajnji dužnik biti Grad Mostar, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.


(Vijesti.ba / Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*