Zukić: Vlada FBiH usvojila Uredbu o zaštiti tradicionalnih starih zanata

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojila Uredbu o zaštiti tradicionalnih starih zanata, a u skladu sa Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima.

Uredba sadrži popis zanata po klasifikaciji djelatnosti, koji pripadaju tradicionalnim starim zanatima i reguliše uslove za bavljenje tim djelatnostima.

Na taj način, kako je kazao federalni ministar poduzetništva i obrta Amir Zukić, Vlada FBiH nastavlja pružati podršku obrtima, odnosno, ohrabruje sve koji žele da se bave samostalno određenom djelatnošću da se, uz određene pogodnosti, na jednostavniji način registruju obrt i posluju.

U programima podrške koji treba da uslijede usvajanjem Budžeta FBiH, kazao je Zukić, obrti i srodne djelatnosti, sa fokusom na tradicionalnim starim zanatima, također će biti predmetom određenih grant šema.

U tom smislu Zukić je najavio da će, vjerovatno, narednih desetak dana biti otvoren javni poziv.

Vlada FBiH je također danas razmatrala i informaciju o korištenju Garantnog fonda FBiH.

Radi se, kako je pojasnio, o dva programa: kreditni garantni program za mala i srednja preduzeća i kreditno garantni program za obrte i druge samostale djelatnosti. To su dva od ukupno pet programa po kojima funkcionira Garancijski fond.

Na osnovu Granacijskog fonda, pojasnio je, iz sredstava Budžeta FBiH omogućuje se svim poduzetnicima, bez obzira na vrstu registracije, pravnim i fizičkim osobama, da u komercijalnim bankama mogu podići kredite, a Federacija garantuje za polovinu zaduženja.

Pored toga, Vlada FBiH je donijela odluku o subvencioniranju kamata za korisnike Garancijskog fonda.

– U Budžetu FBiH je planirana ta pozicija, svima koji budu uredno izmirivali kreditne obaveze bit će subvencionirane kamate. Tako će u stvari to biti beskamatni krediti – istakao je Zukić.

Kazao je i to da takve povoljne prilike nisu dovoljno iskorištene. Naveo je podatak da je 2021. godine izdato 23,5 miliona KM garancija po tom osnovu, a subvencionirano više od 250.000 KM kamata.

Smatra da bi komercijalne banke trebale poduzetnicima približiti vrlo povoljne uslove kredita i ohrabriti ih da se zaduže. Jer, po Zukićevim riječima, to je velika prilika za sve koji imaju projektne i razvojne aktivnosti, da osiguraju kredite za uspješan razvoj i poslovanje.

Vlada FBiH je danas na sjednici također donijela odluku da iz Budžeta izdvoji dodatnih 50.000 KM Organizacionom odboru za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

(Vijesti.ba / Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*