Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine obilježilo je danas 1. mart, Dan zaštite i spašavanja – civilne zaštite BiH i Međunarodni dan civilne zaštite, prigodnom ceremonijom na kojoj su zaslužnim pojedincima i organizacijama uručena priznanja.

Naglašeno je da se Bosna i Hercegovina, od posljednje ceremonije, suočila s najvećom prirodnom katastrofom u svojoj novijoj povijesti, koja je izazvala gubitke ljudskih života i ogromne, detaljno još neutvrđene materijalne štete.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar je kazao da su se tokom tog perioda jasno mogle prepoznati sve vrline i mane trenutnog normativnog i operativnog segmenta funkcioniranja zaštite i spašavanja i civilne zaštite Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, raduje činjenica da je i ovom prilikom iskazana izuzetno visoka razina solidarnosti između nadležnih institucija i operativnih snaga na terenu, kako u sferi sustavnih odnosa u BiH, tako i u oblasti međunarodne suradnje.

– U tim najtežim trenucima, Bosni i Hercegovini pružena je pomoć od ukupno 46 zemalja kroz sustave civilne zaštite EU, NATO-a i Međunarodne organizacije civilne obrane, kazao je Ćavar.

Ministarstvo sigurnosti BiH je, u povodu obilježavanja Dana civilne zaštite BiH, donijelo odluku o dodjeli priznanja pojedincima i institucijama koji su u prethodnom godišnjem periodu dali značajan doprinos u spašavanju ljudskih života i razvoju sustava zaštite i spašavanja – civilne zaštite BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*