Iran odbacio Obamin zahtjev za prekidom nuklearnih aktivnosti na 10 godina

Iran je u utorak odbacio kao “neprihvatljiv” zahtjev američkog predsjednika Baracka Obame da zamrzne osjetljive nuklearne aktivnosti barem na deset godina, ali je saopćio da će nastraviti s pregovorima o rješenju nuklearnog spora, javila je iranska novinska agencija Fars.

– Iran neće prihvatiti pretjerane i nelogične zahtjeve – navodi Fars riječi iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa, prenosi Reuters.

– Obamin stav je izražen u neprihvatljivim i prijetećim frazama – kazao je Zarif, dodajući da će se pregovori, koji su u toku u Švicarskoj, ipak nastaviti.

Zarif i američki državni sekretar John Kerry sastali su se drugog dana svojih razgovora u utorak nakon što je Obama izjavio Reutersu da se Iran mora obavezati na prekid osjetljivih nuklearnih aktivnosti barem na deset godina prije nego što se postigne sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Cilj pregovora je uvjeriti Iran da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su teško naškodile iranskoj ekonomiji.

Sjedinjene Države i neki od njihovih saveznika, prije svih Izrael, sumnjaju da Iran koristi civilni nuklearni program kao krinku za razvoj nuklearnog oružja. Iran to negira, tvrdeći da je njegov nuklerni program isključivo namijenjen u mirnodopske svrhe kao što je proizvodnja električne energije.

Kerry i Zarif sastali su se u švicarskom gradu Montreuxu, dok se izraelski premijer Benjamin Netanyahu priprema da kritikuje diplomatske napore u govoru koji će održati u Kongresu u Washingtonu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*