Drama ˝Banka˝ – odgovor na političku i ekonomsku krizu u FBiH

Danas je u Tuzli predstavljen rad književnika Emira Sokolovića koji je potpisao ugovor za novo dramsko djelo ˝Banka˝ sa izdavačkom kućom ˝Paun˝ iz Tuzle. ˝Banka ˝ je između ostalog prvo autorovo djelo koje ima izdavača u BiH.

Njegovo najnovije književno djelo ˝Banka˝ satirična je drama koja obrađuje prilike u Federaciji BiH. Radnja se odvija u jednom od ureda EU u Briselu. Zbog neučinkovitosti ustroja u FBiH, sekretar Vijeća Unije daje zadatak za reorganiziranje tako složene konstrukcije. Scena je podjeljena na dva segmenta. Na gornjem nivou se odvija razgovor u EU, a u donjem dijelu scene predstavljena je dokolica i nerad unutar bh. kantonalnog ustroja.

Autor je u drami ˝Banka˝ pokušao da odgovori na postojeću ekonomsku i političku krizu u FBiH.

Književnik Emir Sokolović iza sebe ima veliki broj djela prevedenih na brojne svjetske jezike. Prvi je autor u novijoj historiji BiH pozvan na jubilarne pedesete Struške večeri poezije 2011. a dobitnik je i prestižne italijanske nagrade ˝Citta di Sarzana˝ za najboljeg stranog autora.

Važno je istaći da je Sokolović jedan od rijetkih umjetnika koji pravi i audio knjige s namjerom da obraduje slijepe i slabovidne osobe.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*