Ekološke organizacije naglašavaju potrebu za kvalitetnijim zakonodavstvom u oblasti životne sredine

Ekološke organizacije iz Bosne i Hercegovine još jednom naglašavaju hitnu potrebu za kvalitetnijim zakonodavstvom i njegovim provođenjem u oblasti životne sredine.

U zajedničkom saopćenju podsjećaju da je Evropska agencija za životnu sredinu jučer objavila dokument „Stanje životne sredine u Evropi“.

Taj dokument se objavljuje jednom u pet godina i sagledava trendove u oblasti životne sredine kako bi se državne politike i planovi prilagodili stvarnoj situaciji.

Izvještaj se sastoji iz centralnog dijela i pojedinačnih izvještaja za svaku zemlju evropskog kontinenta.

Da je stalni problem nepotpuno usklađivanje domaćeg zakonodavstva s pravnim nasljeđem EU, ukazao je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Upozorava i na nedostatak strategija iz sektora životne sredine i energetike na nivou Bosne i Hercegovine ili usklađivanja entitetskih i suštinsko odstupanje od evropskih standarda i obaveza ulaganjem u prljave i neobnovljive izvore energije.

Organizacije su pored problema u zakonodavstvu ponovo istakle i konkretne probleme vezane za aktuelne planove za nove termoelektrane na ugalj, hidroelektrane na najznačajnijim i najvrijednijim rijekama, upravljanje otpadom, adaptacije na klimatske promjene, obrazovanje u oblasti održivog razvoja i slično.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*