OPREZ: Crveni meteoalarm za Hercegovinu, žuti za ostatak BiH

U Bosni i Hercegovini danas će biti oblačno vrijeme sa obilnim padavinama. S obzirom na to da su najavljene obilne padavine, za Istočnu Hercegovinu izdato je crveno, a za ostatak BiH narandžasto upozorenje, koje također može biti opasno za ljude i prouzrokovati materijalnu štetu.

Kiša se očekuje na jugu Hercegovine i u sjevernim područjima Bosne. U ostalim dijelovima BiH bit će snijeg i susnježica. Vjetar će biti jak sjevernog smjera.

U Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne mogući su olujni udari vjetara. Temperatura zraka većinom između -3 i 3, na jugu Hercegovine od 5 do 10 stepeni.

U Sarajevu će danas biti oblačno vrijeme sa snijegom. Temperatura zraka od -1 do 1 stepen.

***

Žuto upozorenje:
Vrijeme može biti potencijalno opasno. Vremenski fenomeni koji su prognozirani nisu neuobičajeni, ali je potreban oprez ako se namjeravaju provoditi aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba se nastaviti informirati o očekivanim meteorološkim uvjetima i savjetuje se ne poduzimati nepotrebni rizik.

***

Narandžasto upozorenje:
Vrijeme je opasno. Prognozirani su vremenski fenomeni lošeg vremena. Velika je vjerojatnost da će se dogoditi štete. Treba biti vrlo obazriv i redovito informiran o detaljima očekivanih meteoroloških uvjeta. Treba biti svjestan rizika koji može biti neizbježan.

***

Crveno upozorenje:
Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području, i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete koje izdaju državna tijela i budite spremni nazvanredne mjere.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*