Parlamentarna skupština BiH – Danas sjednica Doma naroda

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH u drugom čitanju.

Ovaj zakon predložilo je Vijeće ministara BiH, a njime bi se trebala osigurati veća pravna sigurnost, unaprijediti i pojednostaviti proces priliva direktnih stranih ulaganja, kao i poboljšati poslovno okruženje i investicijska klima.

Naglašeno je da bi izmjene i dopune ovog zakona u skladu s novim, modernim rješenjima pomogle u otklanjanju barijera u poslovanju javnog i privatnog sektora.

Predviđeno je da se ovakvim zakonom pošalje jasna poruka investitorima da je BiH opredijeljena za povlačenje novih investicija i za zadržavanje i proširenje postojećih investicija u zemlji, stvaranje novih radnih mjesta i jačanje održivog ekonomskog razvoja u državi.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH u prvom čitanju naći će se pred delegatima, a i ovaj zakon prijedlog je Vijeća ministara BiH.

Zakonom se provodi odluka Ustavnog suda BiH, te sudijama i tužiocima na nivou BiH uvode naknade za ishranu tokom rada, prijevoza na posao i s posla te troškovi smještaja i odvojenog života.

U prvom čitanju pred delegatima će se naći i Prijedlog zakona o obligacionim odnosima u civilnom zrakoplovstvu BiH, prijedlog Vijeća ministara BiH, koji je predložen za razmatranje s ciljem usklađivanja ove oblasti s evropskom legislativom.

Predloženim zakonom reguliraju se obligaciono-pravni odnosi u vezi s međunarodnim avionskim prijevozom putnika, prtljage i tereta, kao i proizvoljnim avioprijevozom koji vrši zračni operater.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o carinskoj politici u BiH, izvještaji komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o nekoliko zakonskih rješenja te davanje saglasnosti na potpisivanje više međunarodnih sporazuma.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*