Hladni front ponovo u BiH: Na Bjelašnici skoro tri metra snijega

U Sarajevu od sinoć pada snijeg čija visina je na planini Bjelašnici jutros dostigla 2,58 metara, dok u većem dijelu Bosne i Hercegovine pada kiša ili snijeg. U noći sa srijede na četvrtak BiH je zahvatio novi hladni val praćem obilnim padavinama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZBiH) potvrdili su kako je cijelu zemlju zahvatio hladan front donoseći padavine u vidu snijega i kiše. Najviše kiše do sada je, prema mjerenjima FHMZ-a, bilo u Trebinju, do 35 litara po metru kvadratnom, a najmanje u Bijeljini, četiri litra po metru kvadratnom. Kiša pada uglavnom u sjevernim područjima zemlje i u Hercegovini.

“U području oko Trebinja danas očekujemo da će pasti najviše kiše. Najviše padavina očekujemo u toku dana i sutra. Narednih dana padavine slabe s tim što ih sutra može biti nešto više u centralnim i istočnim dijelovima Bosne, s nekih 5 do 15 litara kiše po metru kvadratnom”, kazali su iz FHMZ-a.

Jutros u sedam sati visina snijega na vrhu Bjelašnice je 258 centimetara, u Han-Pijesku 40, Sokocu 16, Sarajevu 11 i Zenici devet centimetara. Snijega ima i na području Bihaća i centralne Bosne.

Prvi dan vikenda će, prema prognozama, proteći također sa slabijim padavinama u centralnim dijelovima Bosne.

“Od nedjelje do petka i tokom naredne sedmice uglavnom suho i stabillno vrijeme s tim što će jutra biti svježija s mrazom i maglom. Očekujemo i više sunčanog vremena”, kazali su iz FHMZ-a.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*