Evangelistička crkva iz Njemačke impresionirana radom IZ BiH

Predstavnici Evangelističke crkve u Njemačkoj posjetili su danas reisul-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

Reisul-ulema je zahvalio gostima za posjetu i interesovanje za rad i djelovanje Islamske zajednice, informirao ih o strukturi, ciljevima i misiji Islamske zajednice, te istakao da Islamska zajednica njeguje međureligijski dijalog.

U delegaciji Evangelističke crkve bili su prof. dr. Stefan Schreiner, prof. dr. Wolfgang Reinbold, Rafael Nikodemus, Ralf-Lange Sonntag, dr. Sönke Lorberg-Fehring, prof. dr. Elisabeth Hartlieb. Zajedno s njima, u ime Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ), u posjeti su bili i Aldin-ef. Kusur, Adem Hasanović, sekretar i Meho Travljanin.

Prof. dr. Wolfgang Reinbold naglasio je da je cilj posjete bio jačanje saradnje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Evangelističke crkve.

– Mi već imamo dobru saradnju s bošnjačkim džematima u Njemačkoj, i zato smo smatrali važnim da upriličimo ovu posjetu. Impresionirani smo onim što smo vidjeli i saznali. Vidjeli smo ukorijenjenost islama u tradiciji, građevinama, kulturi. Posebno nam se dojmilo to što radite na međureligijskom dijalogu i pomirenju – kazao je Reinbold.

Tokom današnjeg sastanka sa reisul-ulemom razgovarano je i o važnosti realizacije zajedničkih projekata.

Planirano je da delegacija Evengelističke crkve posjeti Fakultet islamskih nauka, Gazi Husrev-begovu biblioteku i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, te održi i sastanak sa direktorom Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice prof. dr. Dževadom Hodžićem i direktorom Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice Razimom Čolićem.

U okviru posjete Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini predstavnici Evangelističke crkve posjetili su Muftijstvo tuzlansko, a upriličit će posjetu i Muftijstvu mostarskom.


(Preporod.info)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*