Sud BiH: Danas nastavak glavne rasprave u predmetu Haris Čaušević

Danas bi trebao biti održan nastavak glavne rasprave u predmetu Haris Čaušević pred vijećem Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjela Suda BiH. Čaušević je optužen za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a teško povrijeđena policajka Edina Hindić.

Vijeće Apelacionog odjela 20. oktobra otpremilo je drugostepenu presudu od 12. juna 2014. godine kojom je odbijena žalba Tužilaštva BiH, te je prvostepena presuda od 20. decembra 2013. godine potvrđena u oslobađajućem dijelu u odnosu na optuženog Nasera Palislamovića.

Istovremeno je, uvažena žalba branilaca optuženog Čauševića, te je prvostepena presuda ukinuta u osuđujućem dijelu i određeno održavanje pretresa pred Apelacionim odjelom.

Podsjećamo, prvostepenom presudom od 20. decembra 2013. godine Čaušević je proglašen krivim za terorizam i izrečena mu je kazna od 45 godina zatvora.Istom presudom, Čaušević je oslobođen po određenim tačkama za terorizam.

Sud BiH je izrekao mjeru sigurnosti oduzimanja predmeta, te je od Čauševića oduzeo predmete korištene u izvršenju krivičnog djela,a Palislamovića je oslobodio optužbe za terorizam.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*