Kino centar u Tuzli na Listi ugroženih spomenika, nekadašnja zgrada općine ne ispunjava uslove za restauraciju

Na sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održanoj od 3. do 5. marta, predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović i članovi Amra Hadžimuhamedović, Ljiljana Ševo, Zeynep Ahunbay i Martin Cherry proglasili su deset dobara nacionalnim spomenikom BiH.

Nacionalnim spomenikom proglašeni su: Pokretno dobro – Kameni reljef sa figurom muškarca (općina Bihać), Pokretno dobro – Kameni reljef sa grbom grada Bihaća (općina Bihać), Historijsko područje – Nekropola sa stećcima Kunja – Argud (općina Konjic), Historijsko područje – Nekropola sa stećcima Jesenice – Argud (općina Konjic), Historijsko područje – Nekropola sa stećcima i nišanima na lokalitetu Muzga, Argud (općina Konjic), Historijsko područje – Modro Polje (općina Foča-Ustikolina), Historijski spomenik – Zgrada željezničke stanice Šipad (Zgrada bivše željezničke stanice Steinbeiss) u Jajcu, Historijska građevina – Napretkova palača (zgrada Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” u Titovoj 56. u Sarajevu, (općina Centar), mjesto i ostaci historijskog spomenika –Ljubunčića(Teskeredžića) kula u Voljicama, (općina Gornji Vakuf/Uskoplje) i graditeljska cjelina – Električne centrale na Marijin Dvoru u Sarajevu (općina Centar).

Na sjednici Komisije donesene su odluke kojima se utvrđuje da Historijska građevina – Općinska zgrada u Tuzli i Ambijentalna cjelina – Svetište majke Božje “pod špiljama” u Kreševu ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom.

Tokom proteklih trinaest godina, Komisija je donijela 938 odluka,od kojih 789 pozitivnih i 149 negativnih odluka. Komisija je donijela zaključak da se na Listu ugroženih spomenika uvrste četiri dobra; Grobljanska cjelina – Staro pravoslavno groblje na Pašinovcu u Mostaru, Historijski spomenik – Zgrada željezničke stanice Šipad (Zgrada bivše željezničke stanice Steinbeiss) u Jajcu, mjesto i ostaci historijskog spomenika – Ljubunčića (Teskeredžića) kula u Voljicama, Historijska građevina – Kino Centar u Tuzli.

Na sjednici Komisije održan je sastanak sa predstavnicima općine Stolac i Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta radi preciznog definisanja zone zaštite i zaštitnog pojasa za nekropolu sa stećcima Radimlja u općini Stolac. Predložena je izrada studija o uticaju na okoliš i održi predavanja građanima Stoca u vezi sa značajem dobara upisanih na Listu svjetskog naslijeđa i načinima njihove zaštite.

Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održala je i sastanak sa gradonačelnikom i pomočnikom gradanačelnika Tuzle Jasminom Imamovićem i Zijadom Lugavićem o problemu slijeganja tla u Tuzli koji je prouzrokovao oštećenja nekoliko značajnih objekata. Usvojen je i zaključak da se historijska građevina – Kino Centar u Tuzli uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH, a da se za općinsku zgradu u Tuzli donese negativna odluka jer ne postoji mogućnost da se objekat restaurira.

(Danas.info)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*