Premijer primio predstavnike Sindikata radnika Fabrike obuće „Aida“

Problemi radnika Fabrike obuće „Aida” i načini njihovog rješavanja bili su tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa predstavnicima Sindikata sva tri pogona Fabrike obuće „Aida”.

Primarni zahtjev je hitno uvezivanje radnog staža za sve radnike, ističu iz Sindikata.
Radi se o nerealnom zahtjevu koji pred ovaj saziv Vlade stavlja nemogući zadatak da u kratkom roku riješi osamnaestogodišnju problematiku Fabrike, stav je Vlade Tuzlanskog kantona.

„Imamo određene, realne modele kako bi se mogao, u narednom periodu, tokom ovog mandata Vlade, riješiti problem Aide, a to je nemoguće uraditi „preko noći”. Vrlo brzo ćemo uraditi analizu svih firmi u državnom vlasništvu i u skladu s tim dokumentom otvoreno zauzeti određena stajališta”, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutići i dodao da „ono što već danas mogu obećati, a to je prvi korak, jeste da će ove godine Vlada uvezati radni staž za 75 od ukupno oko 300 radnika ove fabrike, koji će nakon toga moći otići u zasluženu penziju”.
U ovom momentu Vlada ne može podnijeti uvezivanje radnog staža za sve radnike ali će se u taj problem uključiti i insistirati na uključivanju i Vlade Federacije BiH u čijoj je to izvornoj nadležnosti. Postoji više načina kako bi se ovo pitanje moglo riješavati, a jedan od njih je i donošenje federalnog Zakona o uvezivanju radnog staža, na čemu će Vlada Tuzlanskog kantona intenzivno raditi, stav je članova Vlade.

Na kraju sastanka kojem su prisustvovali i ministri finansija Jakub Suljkanović, industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, rada, socijalne politike i povratka Admir Huskanović, unutrašnjih poslova Alen Gadžo i trgovine, turizma i saobraćaja Edin Ajanović istaknuto da Vlada ima dobru volju, ali da bi radila na rješavanju nagomilanih problema treba i podršku radnika.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*