U petak komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici u britanskom Portsmouthu

U petak, 8. jula, će ispred gradske uprave u britanskom lučkom gradu Portsmouth biti održana komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici, te će na gradskom trgu biti podignute zastave Bosne i Hercegovine i organizacije Remembering Srebrenica, navodi se na stranici gradskog vijeća ovog grada.

“Svake godine, Dan sjećanja na Srebrenicu obilježava sjećanje na žrtve, odaje počast preživjelima i ima za cilj pomoći u izgradnji boljeg, sigurnijeg i tolerantnijeg društva”, navodi se.

Kako je naveo Dr. Waqar Azmi, predsjedavajući organizacije Remembering Srebrenica, više od hiljadu aktivnosti se održava u gradskim vijećnicama, crkvama, džamijama, sinagogama, društvenim centrima i raznim kancelarijama širom Velike Britanije kako bi se obilježila Sedmica sjećanja na Srebrenicu između 4. do 11. jula.

Nadamo se da tema organizacija+o Remembering Srebrenica za 2022. godinu, “Borba protiv poricanja: Suočavanje s mržnjom” (Combatting Denial: Challenging Hatred), neće samo nastojati da okupi ljude kako bi naučili lekcije iz prošlosti kako bi stvorili jače, inkluzivnije zajednice, već i inspirisati buduće generacije da preduzmu akciju u borbi protiv poricanja i da se suprotstave mržnji i netoleranciji”, rekao je on.

Podizanjem zastava Bosne i Hercegovine i Remembering Srebrenica u Portsmouthu, prisjetili smo se onih koji su poginuli i preživjeli događaje iz jula 1995. godine. Zločini u Srebrenici su oštar podsjetnik na razlog zbog kojeg svi zajedno moramo raditi na izgradnji tolerantnih i gostoljubivih zajednica, u kojima ljudi različitog porijekla, uvjerenja i nacionalnosti mogu mirno živjeti kao susjedi”, izjavio je Čelnik Gradskog vijeća Portsmoutha, Gerald Vernon-Jackson.

N1


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*