Salim Mustafić najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, na kolektivnoj dženazi, 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić, rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine.

– Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine, a porodica je smogla snage da njegove posmrtne ostatke identifikuje tek ove godine, 21 godinu nakon što je ekshumiran – kazala je u razgovoru za Fenu glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Osim Salima, ove godine bit će ukopana još dva maloljetnika koji su u času smrti imali 17 godina: Vahid Smajlović (1978.) i Elvir Muminović (1978).

Posmrtni ostaci Elvira Muminovića pronađeni su 26 godina nakon njegovog nestanka, a ekshumirani su prošle godine iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Dobro Polje u Kalinoviku.

Najstarije žrtve koje će biti ukopane ove godine su Adil Selimović (1936.) i Husejin Krdžić (1936). Oni su u momentu kada su ubijeni imali 59 godina.  

Fazlić navodi da će konačan smiraj ove godine naći i blizanci Hasanović, Semir i Samir, koji su imali 20 godina kada su likvidirani. Rođeni su 1975. godine u Prohićima kod Srebrenice. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovnih grobnica Liplje i Kamenica, tokom 2007. i 2011. godine.

Ove godine će ukopani biti i otac i sin, Hajdin i Sead Hukić. Hajdin (Zuhdo) Hukić je imao 53 godine u momentu smrti dok je njegov sin imao 21 godinu kada je nestao.

Hajdin Hukić je ekshumiran iz masovne grobnice koja je otkrivena u mjestu Zalazje kod Srebrenice 2010. godine, dok su posmrtni ostaci njegovog sina Seada pronađeni 2000. godine na površini zemlje u Krajinovićima kod Bratunca.

– U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 31 žrtve koje su zvanično identifikovane i putem DNK metode i od strane porodica, ali saglasnosti za ukop ovih žrtava još uvijek nemamo. Također, identifikovana je putem DNK metode još 61 žrtava, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji. U oba slučaja razlog tome je mali broj posmrtnih ostataka ovih žrtava koji je do sada pronađen – pojašnjava Fazlić.

Kazala je da će dan nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava, a kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopana 6.671 žrtva.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*