U Hrvatskom saboru održana komemoracija srebreničkim žrtvama

S komemorativnog skupa u Hrvatskom saboru, održanog u povodu 11. srpnja – Dana sjećanja na genocid u Srebrenici i 27. godišnjice srebreničke tragedije, poslana je u srijedu jedinstvena poruka – neka se više nikada nikome ne ponovi.

Predsjednik Hrvatskog sabora i pokrovitelj komemoracije Gordan Jandroković upozorio je kako je u Srebrenici počinjen genocid nad više od 8000 pripadnika drugog naroda i vjere, u kojem se čovjek pretvara u zvijer i postaje zao prema drugom ljudskom biću.

Civilizacijsko je dostignuće da se sjetimo svake žrtve, rekao je Jandroković, ističući kako je riječ o zločinačkom pothvatu u sklopu pokušaja stvaranja velike Srbije. Pritom je podsjetio i na zločine u Vukovaru i Škabrnji.

Poruka da se to ne ponovi nije dovoljna jer se zlo i dalje događa i događat će se, upozorio je Jandroković, podsjećajući i na zbivanja u Ukrajini, za koja, kako je rekao, ne znamo kako će završiti, javlja Hina.

Konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini pozvao je na dogovor, ističući da će Hrvatska podupire njezinu stabilnost i na putu u članstvo Europske unije.

Izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić ocijenila je kako se zločin u Srebrenici dogodio jer svijet i Europa nisu naučili lekciju i zaustavili agresiju. Tamo su, kao i u Hrvatskoj, pale žrtve velikosrpske ideje i politike, podsjetila je. Pamtimo jučer da bismo živjeli bolje danas i nadajmo se boljem sutra, poručila je.

Na komemoraciji je sudjelovao i premijerov izaslanik i ministar obrane Mario Banožić, koji je rekao kako zločin i zlo koje ga je vodilo nije lako pojmiti i nije shvatljiva potreba za zatiranjem drugih i drugačijih. Nakon Vukovara dogodila se Srebrenica i nemamo pravo šutjeti o tim zločinima koji imaju ime i prezime.

Ponovno smo, dodao je, svjedoci stradanja i zločina u Ukrajini i poruke moraju biti takve da nove generacije uče iz povijesti kako se ne bi ponavljala.

Predsjednik Mešihata u RH efendija Aziz Hasanović poručio je kako je Srebrenica civilizacijska sramota 20. stoljeća te da je i danas, 27 godina poslije, neki osporavaju. Naša je zadaća zaustaviti međunacionalnu mržnju, a to će trajati dok se zlo ne nazove pravim imenom kako se ne bi ponovilo. istaknuo je.

Prošlost i činjenice treba zaštititi od iskrivljavanja i povjesničarima omogućiti da predstave istinu o zbivanjima toga vremena, rekao je Hasanović.

Zastupnica nacionalnih manjina i suorganizatorica skupa Ermina Lekaj Prljaskaj istaknula je kako je zločin u Srebrenici jedan od najtežih nakon Drugoga svjetskog rata pred očima svijeta u kojem su počinjena neviđena zvjerstva, a koji međunarodna zajednica nije spriječila.

Predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske Kadro Kulašin podsjetio je na brutalno i zvjerski ubijene 8372 osobe u spirali zla nastaloj pokušajem ostvarenja velikosrpske ideje. Poručio je da treba reći “koga što spada” radi budućnosti.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*