U toku pripreme za dječiji festival ˝Vezeni most˝

Pripreme za Međunarodni dječji festival “Vezeni most” koji će biti održan u Tuzli u periodu od 27. do 29. maja uveliko teku, a izabrani su i novi selektori za Hrvatsku i Srbiju jer je dosadašnjim selektoricama Dubravki Težak i Slavici Jovanović istekao mandat.

Očekuje se učešće nekoliko hiljada osnovaca i srednjoškolaca u brojnim kulturnim sadržajima, od umjetničkih i kreativnih radionica, izložbi, koncerata i susreta s umjetnicima, pa do podjele nagrada na literarnom konkursu za osnovce.

Centralni događaj festivala je dodjela nagrade “Mali princ” za najbolju dječju knjigu u regionu i istoimene nagrade za životno djelo u oblasti dječje literature u Bosni i Hercegovini.

Nova selektorica za Hrvatsku u naredne četiri godine bit će književna kritičarka Marina Gabelica, a iz Srbije jedna od najboljih poznavalaca dječje literature u Srbiji Zorana Opačić.

Raspisan je literarni konkurs za najbolji literarni rad o temi “Svoja kućica – svoja slobodica” u spomen na 100. godišnjicu rođenja Branka Ćopića, (za mlađi uzrast) i “Pismo Malom princu” u spomen na 125 godina od rođenja autora dječje knjige “Poštanska bajka” Karela Čapeka (za starije osnovce).

Stigle su i nominacije za nagradu “Mali princ” iz BiH, Hrvatske i Srbije te se očekuje još samo odluka selektorice za Crnu Goru Svetlane Kalezić.

Selektor za BiH Ibrahim Kajan nominirao je knjige: “Pričinilo se u Pričinu” autora Ranka Pavlovića i “Turkonijemac u Bosanskom ofsajdu” Safete Obhođaš.

Gabelica je nominirala slijedeće knjige iz Hrvatske: “Edbin” autorice Nade Mihelčić i “Moj pustolovni svijet” Igora Knižeka.

Opačić je iz Srbije nominirala knjige “Cipela na kraju svijeta” autora Dejana Aleksića i “Tajna nemuštog jezika” Ivane Nešić, saopćeno je iz Društva “Mali princ” iz Tuzle.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*