Preko šest stoljeća od smrti prvog bosanskog kralja: U doba Tvrtka I Kotromanića bili smo ekonomska sila

Prošlo je više od 620 godina otkako je umro prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić. Tokom svoje vladavine od Bosne je stvorio respektabilnu državu, koja je doživjela političku, kulturnu i privrednu ekspanziju. Za kralja je krunisan u Milama kod Visokog, a tu je i i sahranjen nakon što je iznenada umro u 53. godini, piše bh. novinska agencija Patria.

Stjepan Tvrtko I Kotromanić rođen je oko 1338. godine. Sin je Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić. Na bosansko prijestolje došao je kao petnaestogodišnji dječak 1353. godine, a Bosnom je kao ban vladao do 1377. godine.

Tvrtko I Kotromanić prvi je bosanski vladar koji je uzeo titulu kralja.

Bosna je za vrijeme njegove vladavine važila za ekonomsku silu, koja je svoju privredu bazirala na bogatim nalazištima zlata, srebra, olova i drugih vrijednih metala. O kakvoj se ekonomskoj sili radilo najbolje svjedoči zlatnik koji se kovao.

Tvrtkov dukat bio je četiri puta veći od osmanskog, imao je 24 karata, bio je širok četiri centimetra i težak 16 grama.

Ovaj zlatnik bio je važan i zbog simbolike. Na jednoj strani se nalazio grb Bosanskog kraljevstva, sa šest ljiljana i još dva ljiljana sa strane, a na drugoj strani je bio propeti lav, simbol moći njegovog kraljevstva. O njegovoj moći govori i podatak da ga je Mletačka republika, vodeća evropska pomorska sila, upisala u zlatnju knjigu počasnih građana.

Iznenada je umro 10. marta 1391. godine, a na njegovo mjesto došao je njegov rođak Stjepan Dabiša, piše NAP.

U Tuzli, u Gradskom parku,2012.godine, postavljen je spomenik Kralja Tvrtka I, rad akademskog vajara Adisa Lukača.

Postavljanje spomenika kralju Tvrtku I ideja je gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.

Spomenik kralju Tvrtku I  mogao je u ovom vremenu biti podignut samo u Tuzli, gradu koji je  ostao primjer multietničnosti i zajedničkog života.

(nap/rtv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.