U toku bakteriološka analiza vode sa javnih izvorišta u gradu

U okviru planskih godišnjih aktivnosti Služba higijensko epidemiološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja Tuzla, provodi akciju bakterijske ispravnosti voda sa izvorišta na području Grada Tuzle.

Danas su bili na više lokacija, a jedna od njih je i Izvorište „SADAS“ na petlji Šićki Brod. Akcija se realizuje svake godine u susret Danu voda, koji se obilježava 22. marta.

Obilaskom izvorišta i analizom ispravnosti pitke vode, nastoji se ukazati na značaj postojanja dobrih izvorišta, kao i zaštite i održavanja kvaliteta vode koje naša zemlja ima. Vodu sa izvora „SADAS“, koriste brojni građani. Kažu da su zadovoljni jer voda nema kamenac.

Zbog zdravlja je ipak prije konzumacije prokuhaju.

Uzorci vode sa ovog ali i ostalih nekoliko izvorišta u gradu koje najviše građani koriste bit će mikrobiološki obrađeni u Službi higijensko epidemiološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja Tuzla.

Rezultati će biti poznati za sedam dana.

Inače, 22.mart Svjetskog dana voda, koji se ove godine obilježava pod sloganom „Voda života“, Služba higijensko epidemiološke zaštite, obilježit će tematskim predavanjima i radionicama.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*