Rast industrijske proizvodnje u januaru

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u januaru bilježi rast za 2,8 posto u poređenju sa decembrom prošle godine, te pad za 1,3 posto u odnosu na januar 2014. godine.

U januaru u odnosu na predhodni mjesec proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 12 posto, kapitalnih proizvoda za 11 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 1,4 posto, energije za 1,6 posto, te intermedijarnih proizvoda za 4,1 posto.

Agencija za statistiku BiH je objavila da je u januaru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 8,1 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,9 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 6,1 posto, energije za sedam posto, a kapitalnih proizvoda za 8,2 posto.

Za područja klasifikacijske djelatnosti BiH 2010. desezonirana industrijska proizvodnja u januaru, u poređenju sa decembrom 2014. godine bilježi rast u prerađivačkoj industriji za 4,5 posto, u vađenju ruda i kamena za 1,9 posto, te u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom za 0,3 posto.

U januaru ove, u odnosu na januar prethodne godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom za 2,7 posto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen pad za 1,5 posto, a u vađenju ruda i kamena za 11,2 posto.

(RTv7/ Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*