Poseban odjel Tužiteljstva BiH za ratne zločine dosad podigao optužnice protiv 453 osobe

Tužiteljstvo BiH obilježava 10 godina rada i postojanja od svečane inauguracije i početka rada Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, 9. marta 2005. godine, saopćeno je iz Tužiteljstva.

U deceniji koja je iza nas, Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnice protiv 453 osobe optužene za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Iz Tužiteljstva BiH ističu da predanost i posvećenost procesuiranju ratnih zločina, dostižu svoj maksimum u 2013. i 2014., “te je za ove dvije godine optuženo 168 osoba, što predstavlja najbolji rezultat od postojanja Posebnog odjela za ratne zločine, jer je za samo dvije godine, optuženo više od trećine ukupno optuženih osoba”.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivno raditi na predmetima ratnih zločina koji su počinjeni u svim krajevima naše zemlje.

– Od Bihaća do Višegrada, od Bijeljine do Čapljine, naši istražitelji i tužitelji, intenzivno rade na prikupljanju dokaza da bi se počinitelji zločina procesuirali i kaznili, te donijela pravda žrtvama – navodi se.

Ulažući ogromne napore, glavni tužitelj je uz pomoć institucija BiH i međunarodne zajednice, uspio ojačati kapacitete tužiteljstva koji se bave procesuiranjem predmeta ratnih zločina u Tužiteljstvu BiH.

Treba istaći da je izuzetno veliki broj optužnica, u procentu od 80 posto ili više, okončan osuđujućim presudama, što jasno ukazuje na kvalitet optužnica.

Kako se dalje navodi, u protekle dvije godine, ostvareni su značajni pomaci i riješen je najveći dio od predmeta kategorije 2. koji su u fazi istrage, proslijeđeni na procesuiranje Tužiteljstvu BiH iz tužiteljstva pri MKSJ, a rad na preostalim predmetima se intenzivno nastavlja.

Kao institucija koja je izuzetno posvećena rješavanju problema pronalaska i identifikacije nestalih osoba, Tužiteljstvo BiH zatražilo je angažman Oružanih snaga BiH, kao i pomoć međunarodne zajednice u traženju i identifikaciji nestalih osoba, jer pronalazak osoba za kojima obitelji tragaju 20 ili više godina, predstavlja prioritet.

Tužiteljstvo BiH pokrenulo je aktivnosti i institucija je koja je nositelj jačanja regionalne suradnje tužiteljstava na području zapadnog Balkana.

– Ova suradnja već daje značajne rezultate, što je pokazao i napredak u procesuiranju predmeta “Štrpci” i mnogim drugim predmetima, a značaj regionalne suradnje je prepoznat i podržan od institucija Evropske unije – navode iz Tužiteljstva BiH.

Građanima naše zemlje, obiteljima žrtava, preživjelim žrtvama, njihovoj djeci i potomcima, kao i svim građanima koji nas kontaktiraju, dostavljaju informacije o ratnim zločinima i surađuju s nama na rješavanju i procesuiranju ratnih zločina, zahvaljujemo  na povjerenju i podršci i poručujemo da nastavljamo dalje, s otkrivanjem, procesuiranjem i kažnjavanjem počinitelja ratnih zločina, radi ostvarenja pravde i stvaranja vladavine prava i ozračja za miran život svih građana Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

(RTv7/ Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.