Nastavljeno suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici

Na suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici, svjedok Petar Mitrović nije želio odgovarati na pitanja o dešavanjima u julu 1995. godine. 

Mitrović, koji je pravosnažno osuđen na 20 godina zbog pomaganja u činjenju genocida u Srebrenici, nije odgovarao na pitanja zbog bojazni od samoinkriminisanja.

Po savjetu pravne savjetnice Vesne Tupajić-Škiljević, Mitrović nije želio reći puni naziv jedinice kojoj je pripadao, kao ni opisati radnje zbog kojih je osuđen na 20 godina zatvora.

Tužilac Ibro Bulić je kao dokaz uložio pravosnažnu presudu Suda BiH, kojom je Mitrović, kao bivši pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, 2009. godine osuđen za učešće u strijeljanju oko 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici (općina Bratunac).

Tupajić-Škiljević je kazala da je podnesena žalba Ustavnom sudu BiH zbog povrede prava na pravično suđenje.

Svjedok je rekao kako optuženog Gorana Sarića ne poznaje “dovoljno”, jer mu je ovo treći susret s njim.

“Jednom sam ga vidio u Šekovićima 1994., na smotri. Bio je komandant specijalnih jedinica”, kazao je Mitrović i dodao da je on bio policajac u “tim jedinicama”.

Sarić je optužen da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Prema optužnici, on je pripadnicima policije izdao naredbu da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje i da zarobljavaju muškarce koji su pokušali šumom izaći iz zaštićene zone Srebrenica.

Suđenje se nastavlja 16. marta, javio je BIRN-Justice Report.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*