Ambasadorice Cormack i Bodonyi posjetile ICMP

Pronalažanje nestalih je bitan element u poslijeratnom oporavku u Bosni i Hercegovini, izjavila je generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger danas tokom sastanaka s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack i ambasadoricom Francuske Claire Bodonyi u glavnom sjedištu ICMP-a u Sarajevu.

Ambasadorica Cormack, koja je preuzela dužnost ambasadora u januaru i ambasadorica Bodonyi, koja je došla u BiH prošlog septembra, upoznate su s radom ICMP-a u BiH kao i u drugim područjima, te o nedavnim aktivnostima uključujući i potpisivanje Okvirnog Sporazuma u Briselu prošlog decembra, kojim je ICMP-e zvanično dobio status organizacije, utemeljen međunarodnim sporazumom, sa svim svojim pravima.

“Više od 80 procenata građana BiH je u nedavnoj anketi izjavilo da vjeruje da napori prema pronalaženju nestalih doprinose pomirenju”, dodala je Bomberger.

Ona je istakla da, iako su više od dvije trećine ukupnog boja nestalih tokom sukoba pronađeni, potraga za onim koji se još uvijek vode nestalim mora se nastaviti.

“Važnost ovog nije ograničena na porodice nestalih-iako su oni ti koji nose jedan ogroman teret boli i tjeskobe”, rekla je ona.

Po njenim riječima, to je nešto što se tiče svih građana “jer je pronalaženje nestalih i procesuiranje odgovornih za njihov nestanak, osnovni element poštivanja vladavine zakona”.

Izvorno osnovan 1996. godine s ciljem pomaganja vlastima u području zapadnog Balkana u traženju više od 40.000 osoba nestalih, usljed sukoba u bivšoj Jugoslaviji, ICMP-e je nastavio da radi širom svijeta tokom više od jedne decenije.

To je jedina međunarodna organizacija koja je isključivo posvećena osiguranju saradnje vlada u potrazi za osobama nestalim usljed oružanog sukoba, kršenja ljudskih prava, prirodnih katastrofa, organiziranog kriminala, kao i drugih uzroka, saopćeno je iz ICMP-a.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*